Dalam Rezeki Kita, Ada Rezeki Orang Lain

Saya tempah makanan itu hari dari GrabFood. Saya tak perasan yang saya tempah 2. Waktu makanan sampai saya terkejut.
 
Saya kata saya order 1 ja. Kemudian duk cek dengan abang Grab itu, ya sungguh saya terpesan 2.
 
Saya cakap takpalah abang ambillah 1.
 
Dia pula terkejut dan ucap terima kasih. Saya pun masuklah dalam rumah. Tutup pintu. Kemudian saya selak langsir untuk tengok pagar. Kalau abang itu dah gerak, saya nak tutuplah.
 
Sekali saya duk tengok abang itu duk cium beriya bungkusan tersebut. Kemudian dia angkat tangan dia macam berdoa.
 
Kemudian dia letak kedua tangan dia kat muka dia lama-lama. Dia letak makanan itu dalam box Grab tersebut, naik motor dan berlalu pergi.
 
Ini antara maksud dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain.
 
Ada hadiah, sedekah yang kita beri, kita dah niat dari awal. Ada yang spontan begini. Dan Allah kasi kita tengok apa hasil yang kita beri.
 
Saya tak tahu kesusahan dia. Namun melihat cara dia bersyukur dapat makanan buat saya sendiri belajar banyak benda. Antaranya bab-bab bersyukur dengan apa yang saya ada hari ini.
 
Terima kasih Ya Allah.
 
Alhamdulillah.
 
Khairul Hakimin Muhammad,
❤️
(Visited 701 times, 1 visits today)