Posting Kehidupan dan Elemen Peribadi

Posting Kehidupan yang tak perlu ada elemen peribadi:

1. Jika nak cerita hal masak apa, tulis resipi. Orang bukan tahu kita sedang masak kepada yang tersayang. Ambil gambar makanan, step by step. Itu akan beri impak positif kepada audien. Ada banyak cara, bento kepada anak, bekal kepada suami, boleh jadi ada resipi setiap hari. Walau bisnes kosmetik, tulis resipi adalah termasuk dalam posting kehidupan, ia ok.

2. Jika keluar dari rumah mahu makan di kedai bersama keluarga. Tak perlu selfie sekeluarga. Cukup buat ulasan kedai tersebut, makan apa, tulis apa yang dihidang, apa yang bersih, parking bagaimana dan lokasinya. Itu impak positif kepada audien. Pergi travel, kongsi itinerari, story budaya, letak gambar menarik dan sebagainya, semua itu impak positif.

3. Di rumah, anak selalu ada masalah belajar. Namun kita tahu tips dan teknik nak beri dia fokus. Tulislah posting itu tanpa perlu sebut pun nama anak, tanpa perlu letak pun gambar anak. Itu adalah impak positif kepada audien.

4. Tips sidai baju, lipat baju, susun baju, organize baju.

5. Organize dapur, guna elemen tupperware dan sebagainya.

6. Kalau pandai deko, cerita bagaimana konsep dan sebagainya. Semua boleh.

7. Tips mengaji, belajar, senangnya didik anak begitu begini semua boleh sahaja kongsi.

8. Suka bersukan, beri tips sukan, pemakanan dan sebagainya, semua itu beri impak positif. Suka memancing, suka shopping, suka kereta, suka travel, suka berkebun, semua itu beri impak positif kepada audien sekiranya semua kesukaan itu ditukar tulisannya kepada CONTENT.

Janji ada impak positif kepada audien. Ingat, elemen peribadi bermaksud perkara-perkara yang sangat rapat dengan kehidupan kalian seperti kisah dalam bilik tidur, gambar anak-anak, gambar isteri / suami.

Ada banyak elemen dalam rumah yang boleh ditulis tanpa perlu ada elemen peribadi, ia mesti beri sesuatu kepada yang membaca. Apabila dia sudah baca, dia rasa terisi dengan ilmu, rasa boleh buat terus dan ada perasaan untuk cuba. Itulah impak positif kepada audien.

Begitulah.

Khairul Hakimin Muhammad,
Tenang-tenang tulis.

(Visited 576 times, 1 visits today)